Historische vereniging Bunscote

C. A. Nelemans Van het bestuur 39
K. Kok De strategische ligging van de Nieuwe Schans 40
W Ruizendaal Van schans tot woonbuurt 46
J.E. Hopman Het dagelijkse leven op de ’Sjans’ 57
C. A. Nelemans Buurtvereniging Nieuwe Schans 70
W van Twillert Van wee is tat d’r één... > 76
J.E. Hopman Unieke filmbeelden van Spakenburgse ’Bert Haanstra’ op jaarvergadering 80
W. Beekhuis Een plaatje met een praatje 83
J. Hoekstra Seizoenagenda 86
W. Ruizendaal Bijlage 87
 

Van het bestuur

Een themanummer

Dit nummer van Bun-Historiael is een themanummer. Dat betekent dat de lezer naast de vaste rubrieken maar één onderwerp zal tegenkomen.
Dit keer is het thema: de Nieuwe Schans. Waarom dit thema? Omdat in de volgende maand, in mei dus, het vijftig jaar geleden is dat de Buurtvereniging Nieuwe Schans is opgericht. Een feestje waard!
Het leek de redactie goed toe ter gelegenheid van dit halve eeuwfeest aan deze vereniging en hun buurt extra aandacht te schenken.
Het bestuur van de buurtvereniging vroeg er ook om.
Maar van het één komt het ander. Want een dergelijke buurt heeft uiteraard geschiedenis gemaakt. En hoe?! En daarom wordt er nu wat uitgebreider over geschreven. Wat heet uitgebreider? Het is een dubbeldik nummer geworden waaraan ook nog een omvangrijke bijlage is toegevoegd! Zo komt het begrip ’Schans’ als verdedigingswerk onder de loep. Het ontstaan van deze buurt als woonbuurt met alles wat daar aan vast zat komt aan bod. De huizenbouw, de bewoners - hoe ze leefden met elkaar -daarvan kunt u ook lezen. En natuurlijk komt ook de buurtvereniging zelf èn zijn geschiedenis voor het voetlicht.

Kunstschilder Klaas Zwaan overleden

Het past ons om op deze plaats in het kort aandacht te besteden aan het overlijden van Klaas Zwaan. Op maandag 23 februari 1998 stierf hij op de leeftijd van 75 jaar. Klaas Zwaan heeft veel betekend voor de cultuur en de historie van onze dorpen. Als schilder van de botters op zee was hij een ware kunstenaar. Maar die botters waren niet het enige object op zijn schilderijen. Zijn belangstelling was breder. Heel veel oude plekjes in onze woonplaats - die er helaas nu niet meer zijn! - heeft hij op het doek vastgelegd.
We doen een kleine greep uit het boek Schilderijen van Klaas Zwaan met tekst van Arie ter Beek.
Onze vereniging gaf dit boek in 1993 samen met ’De Bunschoter’ uit. Al bladerend in dit boek komen we tegen: ’gezicht op het (oude) Spui’, ’een buurtje in Eemdijk’, ’gezicht op de molen’ (in de Molenstraat!), ’de Burgwal’, ’De Westdijk’ (met zijn oude woninkjes), ’in de visafslag’, ’de oude haven’, ’de nieuwe haven’, ’de Dorpsstraat’ (in Bunschoten) en niet te vergeten ’de scheepswerf’ met zijn naaste omgeving met alle bedrijvigheid erom heen.
We zien het als een eerbewijs aan Zwaan dat de omslag van dit themanummer gesierd wordt met een afbeelding van een schilderij waarop we een kijkje hebben in de Nieuwe Schans.
We zijn dankbaar dat kunstschilder Zwaan er toe bijgedragen heeft dat vele nostalgische plekjes in de gemeente Bunschoten op het linnen zijn vastgelegd. Op deze manier zijn het voor ons blijvende herinneringen van ’hoe het vroeger was’.
Wij wensen zijn kinderen en kleinkinderen Gods nabijheid toe nu ze vader en grootvader zullen missen.

Tentoonstelling

Ook dit jaar richt onze historische vereniging een tentoonstelling in bij het Klederdracht- en Visserijmuseum aan de Kerkstraat achter de Noorderkerk.
We stellen het op prijs dat ’Bunscote’ opnieuw de gelegenheid krijgt iets te laten zien uit de rijke historie van onze woonplaats.
Dit keer wordt het een expositie over het dorp Bunschoten. Daar is niet alleen veel over te vertellen maar er is ook veel over te zien.
We willen hier niet uitgebreid uit de doeken doen wat het gaat worden. Zelf weten we ook nog niet alles. Maar het feit dat mensen als Arie ter Beek, Wouter de Jong, Ot Dekkers, Wim Beekhuis en Willem van Twillert aan de totstandkoming van de tentoonstelling hebben meegewerkt geeft ons toch het sterke gevoel dat het iets moois wordt. Onze leden wekken we op van de zomer eens een kijkje te gaan nemen, het zal beslist de moeite waard zijn. En alle genoemde medewerkers willen we hier bedanken voor de betoonde inspanning. Denkelijk sluit hierbij nauw aan het voornemen van een comité om op 30 mei a.s. de eerste Bunschoter Boeren- en Beestenboel te organiseren. De bedoeling van deze dag is het agrarisch verleden en heden van Bunschoten op verschillende wijzen uit te beelden.
In dit kader wil onze vereniging ook zijn steentje bijdragen.

'Boerenleven’ in het Wagenwiel

Op donderdag 28 mei a.s. organiseert de historische vereniging een avond in het Wagenwiel, waarin het boerenleven centraal zal staan. Dit belooft een interessante avond te worden. Noteert U even deze datum?
Gerrit van Dijk zal een half uur durende film over Bunschoten vertonen. En dat Van Dijk een film kan maken, heeft hij in februari in ’t Haantje bewezen met zijn films ’Op de sjoas’ en ’Bunschoten 600 jaar stad’.
Ons bestuurslid Wouter de Jong zorgt dat er een klederdrachtshow komt van de Bunschoter boerenkleren, compleet met de bijbehorende sieraden.
Heel vaak staat het ’Spakenburgs goed’ in het middelpunt van de belangstelling. Het is wel eens terecht dat ook de ’boerenkle-ding’ de nodige aandacht krijgt.
Verder zullen enkele mensen uit onze vereniging sketches ten gehore brengen, die eveneens betrekking hebben op Bunschoten en zijn bewoners. We denken op deze manier u een genoeglijke avond te kunnen bezorgen.
Alweer een activiteit van onze vereniging die we graag onder de aandacht van de welwillende lezer brengen.

C.A. Nelemans, voorzitter