Historische vereniging Bunscote

3 Van het bestuur J. Bos
8  Bunschoten in oude kranten E. ter Haar
14 Doopsgezinden in Bunschoten en Spakenburg, 3 (slot) J. Kramer
23 Uit de kunst K. van Twillert
26 Jan Koelewijn Dzn. 1906 - 1989, 2 (slot) P. Koelewijn
35 De laatste visnacht van de BU 87 in de Geldersman, het latere Oostelijk Flevoland S. Hopman
38 Oplossing Prijspuzzel E. ter Haar
40 Van wee is tat d’r één...? E. ter Haar


Van het bestuur

 

Acceptgirokaarten

Voor alle leden, die nog niet betaald hebben: voor 2010 zit er in dit nummer een acceptgirokaart. Het is voor een vereniging fijn, om veel leden te hebben, maar het is nog fijner als deze leden metterdaad betalende leden zijn. En nu we het toch over de leden hebben: Momenteel hebben we 1580 leden. De kans is dus wel heel groot om binnenkort het 1600 ste lid in te schrijven

Inbinden Bun Historiael

Het is mogelijk, om de jaargangen 2008 en 2009 weer keurig netjes in te laten binden bij mevrouw Roelofsen, Nieuwe Schans 96 in Spakenburg, tel. 298 3032. Dit inbinden kost wat, maar het is zijn geld meer dan waard…

Enkhuizen

Op verzoek van de directeur van museum Spakenburg, dhr. Arie ter Beek, breng ik u onder de aandacht, dat op 10 mei a.s. de evacuatie van 1940 naar Enkhuizen herdacht zal worden met een boottocht naar Enkhuizen en een bezoek aan het Zuiderzeemuseum. Nadere mededelingen hierover volgen nog.

Havens langs de Zuiderzee

Ook willen we u erop wijzen, dat er t/m 27 april 2010 in museum Spakenburg een schilderijententoonstelling over de havens langs de vroegere Zuiderzee zoals Enkhuizen,
Hoorn, Volendam, Huizen en vele andere te bewonderen valt. We weten, dat er onder onze leden grote belangstelling voor dat onderwerp bestaat en we raden u een bezoek aan de tentoonstelling dan ook ten zeerste aan.

Sponsoren bedankt

Gelukkig zijn er velen, die de Historische Vereniging een warm hart toedragen. En sommigen drukken die warme gevoelens
uit in het schenken van sponsorbedragen. In de eerste plaats willen we Crop, registeraccountants en belastingadviseurs, bedanken voor het opnieuw sponsoren van onze prachtige website. In de tweede plaats bedanken we drukkerij de Bunschoter voor het sponsoren van het eerste nummer van 2010. We zijn blij met de kwaliteit van het geleverde werk in het
algemeen en we zijn de Bunschoter erkentelijk voor de steun die zij ons biedt door de sponsoring van het eerste nummer.

Inhoud

U treft weer een rijk gevuld nummer aan. Peter Koelewijn beschrijft de wederwaardigheden van Jan Koelewijn tijdens de razzia in Putten, zijn verblijf in het concentratiekamp Amersfoort en de redenen voor zijn vertrek uit dit kamp. Steven Hopman beschrijft de laatste visnacht van de BU 87 in de Geldersman, het latere oostelijk Flevoland. Evert ter Haar geeft in de rubriek ”Bunschoten in oude kranten” een artikel uit het Dagblad van Amersfoort van 1961 weer. Het is van de hand van de journalist Leo J. Leeuwis en is in feite een sfeerbeschrijving van een zaterdagje Spakenburg. Het is goed om na 50 jaar zo iets te lezen. Het artikel roept dan ook heel wat en diverse gevoelens op. 
Jelleke Kramer vervolgt haar voortreffelijke serie over de Doopsgezinden in Bunschoten en Spakenburg en het lukt haar de wederwaardigheden van deze mensen heel goed te beschrijven. Er was een lezer, die in dialect reageerde op de prijsvraag in het vorige nummer. Deze reactie was zo aardig om te lezen, dat we meteen besloten hebben, om haar bijdrage te plaatsen. Boven het artikel staat ”’t Âfferpinnetje” en het beschrijft prachtig het fietsgebeuren in vroegere tijden. Het artikel is van de hand van mevrouw Geertsie  Koelewijn van Goor. Haar initiatief verdient zeer zeker navolging.

Jan Bos Lzn, voorzitter