Historische vereniging Bunscote

4 Van het bestuur J. Bos
6 Oorlogsdagboek (1)  J. Hopman
19 Schoolfoto uit de bezettingstijd Bort Zwaan140 Schoolfoto (5)
24 Riet Dekkers vertelt over haar moeder Willem Ruizendaal
32 Van wee is tat d'r één  B. Zwaan
36 Kruiswoordpuzzel - oplossing Evert ter Haar

Van het bestuur

 

Twee herdenkingen

In 2020 zijn er twee jubilea waaraan de Historische Vereniging aandacht wil besteden: 75 jaar Bevrijding én 40 jaar Historische Vereniging.Het bestuur is volop in bespreking met het gemeentebestuur en ‘De Bunschoter’ om te komen tot een deur aan deur verspreide krant dan wel eenspeciaal eigen nummer in het kader van 75 jaar Bevrijding.In 2020 vieren we ook ons 40-jarig jubileum en hopen we een speciaal aan dit heugelijke feit gewijd nummer van Bun Historiael te laten verschijnen.In dit kader wordt ook gedacht aan de publicatie van een boekje met mooie historische foto’s van Bunschoten, Spakenburg en Eemdijk.

Bun Historiael

- 75 jaar Bevrijding

In de vier nummers van Bun Historiael van dit jaar zal ruimschoots aandacht besteed worden aan wat de oorlog en de bevrijding voor onze dorpsgemeenschap hebben betekend. Willem Ruizendaal heeft name- lijk de beschikking gekregen over het oorlogsdagboek van meester Jacob Hopman, die de gebeurtenissen voortreffelijk en deskundig vastgelegd heeft.

- Gedenkplaten

We zijn verder druk doende met de voorbereidingen voor de plaatsing van een aantal plaquettes op plekken waar aan het einde van oorlog diverse mensen door Duitse granaatinslagen om het leven gekomen zijn. De plaquettes met inscriptie worden van messing gemaakt.
Er is een zeer interessant bezoek gebracht aan het ambachtelijk bedrijf in IJsselstein dat voor de productie zorg draagt.
.

Riek Dekkers vertelt over haar moeder


Willem Ruizendaal is op bezoek bij Riek Dekkers (1938) en Aart van Twillert (1931). Riek wil graag iets vertellen over haar vader en moeder.
Haar vader was Jan Baas, die op de eerste oorlogsdag in 1940, 10 mei, op 28-jarige leeftijd bij Bleiswijk is gesneuveld. Haar moeder was Gerritje Koelewijn, die op 28 oktober 1999 op 88-jarige leeftijd is overleden.

Een deel van het artikel kunt u hier lezen

- Ledenvergadering

Onderwerp: Ontwapening van Duitse soldaten. 
In dit kader past ook de boeiende lezing van oud-leraar gechiedenis uit Amersfoort, drs. Ronald Polak, op de jaarvergadering op 16 april a.s. over de laatste oorlogsweken en de ontwapening van 30.000 Duitse soldaten in de Grebbelinie.

- Fototentoonstelling

We zijn tenslotte ook bezig met de samenstelling van een mobiele fototentoonstelling van zo’n 40 foto’s, die o.a. in het verzorgingstehuis De Haven, in Museum Spakenburg, in de bibliotheek in Spakenburg en Eemdijk alsmede in het gemeentehuis te bewonderen is.

- Jubileumboek

Er wordt voor die gelegenheid een gedenkboekje van 120 pagina’s samengesteld. De voornamelijk oude foto’s zijn geselecteerd door Marianne van Twillert. Alle leden krijgen het werkje samen met de juni-uitgave van Bun Historiael. Aan de leden buiten de gemeente Bunschoten zal het worden opgestuurd.

- Fotoverzameling

Momenteel beschikt de vereniging over zo’n 30.000 foto’s. Daarvan zijn er 15.000 beschreven. De overige dienen nog beschreven te worden. Als
u daarin mee wilt helpen, kunt u contact opnemen met Klaas Koelewijn, tel. 06-4997 4483. Verder kunnen we u melden, dat we onlangs 400 foto’s
verworven hebben. Deze zijn gemaakt voor het boek ‘De Pracht van onze Klederdracht’ en zij vormen een welkome aanvulling van ons fotoarchief.

Jan Bos Lzn, voorzitter