Historische vereniging Bunscote

51 Van het bestuur J. Bos
54 Wouter Koelewijn (1) P. Koelewijn
63 Zomaor G. van Dijk
66 Uit de kunst K. van Twillert
67 Een plaatje met een praatje W. Beekhuis
70 Jan Chris – portret van een speelse geest (1)  M. Hartog
76 Van wee is tat d’r één...? E. ter Haar


Van het bestuur

 

Jan Chris

We beginnen dit voorwoord uitdrukkelijk met Jan Chris. Door een foto van het mannendubbelkwartet Crescendo in de Bunschoter kwam o.a. de naam van Jan Chris Koelewijn naar voren, hetgeen aanleiding was voor Mees Hartog Wzn. een aantal artikelen in de Bunschoter te plaatsen. Jan Chris is namelijk niet alleen actief geweest in Crescendo, maar was ook de stimulerende kracht bij de J’s, zowel de 3 J’s als bij de 5 J’s. Er is besloten, uiteraard in nauw overleg met Jan Chris, om door middel van twee cd’s een selectie uit zijn zangrepertoire te maken. De ene is een echte Crescendo-cd en de andere bevat jodelliederen waardoor Jan Chris in de vijftiger jaren een landelijke bekendheid genoot. Renger Bos heeft de muzikale weergave op een hoger niveau gebracht en uitgeverij De Bunschoter heeft het bijbehorende tekstboekje en de covers gesponsord. De cd’s zijn voor € 9,951) te bestellen bij Marianne van Twillert, tel. 2984778, mariannevantwillert@hotmail.com De opbrengst gaat naar het Lilianefonds. Waartoe een foto al niet leiden kan….
In dit nummer treft u deel 1 van vier artikelen door Mees Hartog. Deze artikelenserie geeft een prachtig sfeerbeeld van de tijd waarin deze muziek ontstond.

Artikelen

Dat brengt mij als vanzelf bij de twee fotorubrieken, die Bun Historiael rijk is. Evert ter Haar en Willem van Twillert vermelden in ’Van wee is tat d’r één…?’de nieuwe gegevens die  binnengekomen zijn en roepen de lezers op om de namen te noemen van de mensen, die op de nieuwe foto’s staan. En het mag gezegd worden, er zitten prachtige afbeeldingen bij.
Willem Beekhuis is weer van de partij met ’Een plaatje en een praatje’ en vraagt eveneens de medewerking van de lezers, die zijn rubriek met veel plezier lezen en bekijken.
Mees Hartog start een serie artikelen over Jan Chris Koelewijn en zal hiermee vele  leden van onze vereniging een groot genoegen
doen, omdat die vele jeugdherinneringen zal oproepen. Peter Koelewijn begint met een nieuwe serie. Deze zal gaan over Wouter Koelewijn, onder ons beter bekend als Wouter de
Stoker, die een dagboek bijgehouden heeft van zijn ervaringen als dwangarbeider in de Tweede Wereldoorlog in de buurt van Kassel. Het is bijzonder goed en nuttig, dat er onder ons aandacht komt voor het feit, dat er dwangarbeiders geweest zijn en wat hun lotgevallen waren. Voor de toekomst lijkt het mij interessant, om ook na te gaan hoe groot het aantal dwangarbeiders uit de gemeente Bunschoten geweest is, wat zij metterdaad gedaan hebben en hoe het hun in feite vergaan is.

Certificaten nettenbreiers

Na een intensieve cursus van 10 weken ontvingen de 42 cursisten van het nettenboeten en nettenbreien hun welverdiende certificaat uit handen van uw voorzitter. De cursisten kwamen merendeels uit Bunschoten-Spakenburg, maar er waren ook deelnemers uit Almere, Nieuw-Lekkerland, Amersfoort, Utrecht en Horst aan de Maas. Twee deelnemers hadden zich bekwaamd in het nettenboeten, de andere deelnemers kregen een diploma voor het breien van een fuik, een kuil, een garnalennet, een peurzak, een trommelfuik of een werpnet. Een bijzondere vermelding verdient Winston ter Haar, die als jongste cursist inmiddels zijn tweede diploma in ontvangst mocht nemen. De leermeesters onder leiding van Gerrit de Graaf, schipper van de BU 210, waren zeer tevreden met de getoonde inzet en de behaalde resultaten. En wij als bestuur van de Historische Vereniging delen in de vreugde van de cursisten en hun leermeesters. Cultuur houd je niet voor jezelf, cultuur moet je met anderen delen….

Koninklijke onderscheidingen

Bijzonder blij zijn wij met de Koninklijke onderscheidingen, die op 29 april zijn toegekend aan twee redactieleden van Bun Historiael. Hans Hopman kreeg deze onderscheiding
voor zijn activiteiten als redactielid van Bun Historiael, als ouderling van de Petrakerk en als auteur van de trilogie Ootjes Jonge Jaren, waaraan hij niet minder dan twintig(!) jaar lang gewerkt heeft en waarin hij een prachtig, blijvend en waardevol beeld van de volkscultuur van Bunschoten-Spakenburg en Eemdijk geschetst heeft. Willem Ruizendaal heeft zijn onderscheiding verdiend voor zijn activiteiten als ouderling in Spakenburg-Noord, als scriba in de Petrakerk, als redactielid van Bun Historiael, als auteur van talloze artikelen en publicaties over de geschiedenis, als maker van het overzicht van de Nederlandse geschiedenis in het Binnenhof en als de schrijver en illustrator van de wel zeer bijzondere Historische Canon van Bunschoten, Spakenburg en Eemdijk. Het bestuur is bijzonder ingenomen met deze koninklijke erkenning en feliciteert de beide gedecoreerden

Jan Bos Lzn, voorzitter