Historische vereniging Bunscote 1980 - 2020

Markttafereel in Amersfoort. Olieverfschilderij door H. J. Wolter, ca. 1900.

Inhoud van dit nummer:
 

4 Van het bestuur J. Bos
6
Breef negen Jan Bos
12 Verslag reisje Historische Vereniging Martine Beekhuis
15 Uit de kunst K. van Twillert
20 Bunscote digitaal Arian Muijs
22 Oplossing van de kruiswoord prijspuzzel Evert ter Haar
24 Melis van Twillert in WOII Melis van Twillert

 

 

Van het bestuur

 

Inbinden jaargangen Bun Historiael 2016/2017

 

Evenals twee jaar geleden is er tot eind mei de gelegenheid omvoor € 32,50 de nummers van 2016 en 2017 te laten inbinden (beide jaargangen samen in een boek). De boekjes kunnen worden ingeleverd bij:

Willem Ruizendaal, Koerierster 11, Bunschoten
Jan Bos, A. van der Horstlaan 58, Spakenburg
Klaas van Twillert, Schouw 25, Spakenburg.

De boekjes graag inleveren voorzien van een blaadje met uw naam en adres.

Bun Historiael

Ook dit nummer van ons orgaan is weer rijkelijk gevuld met allerlei interessante onderwerpen.

- Interactieve plattegrond

Naar aanleiding van het artikel Ondernemingsgeest in en rondom De Steiger heeft onze webmaster Arian Muijs een interactieve plattegrond van dit gebied opgenomen, zodat er voor de geïnteresseerden de mogelijkheid bestaat de genoemde plaatsen mede aan de hand van oude ansichtkaarten in ogenschouw te nemen.

- Melis van Twillert in de Tweede Wereldoorlog

Bort Zwaan heeft de brief van Melis van Twillert aan Jan Koelewijn (Jan van Niera) over zijn ervaringen in de Duitse concentratiekampen geredigeerd. Verder is de brief van aantekeningen voorzien. Willem Ruizendaal heeft voor de illustraties bij de brief gezorgd. Het is al met al een bijzonder, authentiek en voor alles leerzaam verhaal.

 - Het reisje van de Historische Vereniging

Martine Beekhuis heeft een verslag gemaakt van het reisje naar IJmuiden en Haarlem. De reis was voorbereid door Willem Meester en Piet van Schoor. We hebben die dag genoten van de tocht door de haven van IJmuiden en langs de Noordzeekust. Haarlem getuigt nog altijd van een rijke cultuur. Al met al een ontspannende, gezellige en leerzame dag.

- De kruiswoordprijspuzzel

Evert ter Haar heeft weer heel veel mensen zo ver weten te krijgen, dat ze de dialectpuzzel gemaakt hebben. Daar is klaarblijkelijk moed voor nodig en er zijn altijd weer lezers van Bun Historiael die over deze moed beschikken. De antwoorden en de drie winnaars zijn in dit nummer gepubliceerd.

- Breef negen: Laten uw woorden weinige zijn

Aart Blokhuis schrijft aan zijn neef Klaas, dat er in Spakenburg teveel gepraat en te weinig gezegd wordt. Zowel de volwassenen als de kinderen zouden meer moeten leren, lezen en luisteren. Hij hekelt het gebrek aan kerkbesef. Wie leest nog De Bazuin, De Reformatie, De Wachter of De Heraut? Opvallend is de interesse die Lammertom toont voor het reilen en zeilen in de Bunschoter Hervormde kerk.

Een gedeelte van het artikel kunt u hier lezen

- Van wee

Bort ligt helaas (weer) in het ziekenhuis, dus zult u zijn rubriek dit nummer moeten missen.

- Slot

Het is mij niet gel ukt om de woorden van Lammertom na te volgen. Weer waren mijn woorden niet weinige. Maar moge dit Van het Bestuur u als leden van de Historische Vereniging stimuleren om Bun Historiael te lezen en als leden actief binnen de vereniging te zijn.

Jan Bos Lzn, voorzitter


 

nlenfrdeplptes

Seizoensagenda

05 nov 2020
19:30 -
Cursus Botterbouw
12 nov 2020
19:30 -
Cursus Kubbootbouw

Advertenties