Historische vereniging Bunscote

Thuus

147 Van het bestuur J. Bos
149 De Bunschoter familie Blokhuis S. van Halteren - Blokhuis
154 Bunsjoter Breeven (7) A. Blokhuis
160 Aanvulling woordenboek, (6) J. de Graaf
168 Ongs mooie dialect, de kruiswoord prijspuzzel E. ter Haar
172 Uit de kunst K. van Twillert
173 18e-eeuwse burgermode op ledenvergadering ‘Bunscote’ J. E. Hopman
175 De fotocollectie van de Historische Vereniging K. van Twillert
176 Levensbeschrijving van Lammert Hopman (3) L. Hopman
187 Van wee is tat d’r één B. Zwaan

 

Van het bestuur 

De kalender

De kalender voor 2016 heeft als thema de watersnood van 1916. Klaas Koelewijn en Marianne van Twillert hebben er weer iets heel moois van gemaakt. En de belangstelling voor de kalender was weer bijzonder groot. Het is altijd fijn, om te merken, dat binnen onze gemeenschap de geschiedenis leeft en gekoesterd wordt. In elk geval heeft de Historische Vereniging een goed begin gemaakt met alle activiteiten, die er in het herdenkingsjaar 2016 nog plaats zullen vinden.

Steven Hopman

Steven Hopman is overleden. Jarenlang is hij voor de Historische Vereniging actief geweest als leider van de cursus bottermodelbouw. Hij was op dit terrein uiterst bekwaam. Hij was zo bekend, dat men vanuit België naar Spakenburg kwam, om bij Steven raad te vragen. En hij stond altijd klaar: bescheiden en deskundig. Verder schreef hij voor Bun Historiael boeiende artikelen over de visserij in de tijd na de aanleg van de Afsluitdijk. We zullen hem missen.

Bun Historiael

Bun Historiael heeft weer een groot aantal boeiende en uiteenlopende artikelen: De familie Blokhuis in Bunschoten. Sylvia van Halteren-Blokhuis voert ons mee naar de belangrijkste gebeurtenissen binnen de Blokhuis-familie. Ze vermeldt drie feiten: In 1662 presenteert Jacob Rijkszn. van het Bluckhuijs zich als plaatsvervangend schout van Bunschoten. In 1725 wordt Gijsbert Blokhuis, de latere burgemeester van Bunschoten, geboren. En in 1912 richt Eduard Arthur Ferdinand Blokhuis de Blokhuis-Familiestichting op. Opmerkelijk zijn de familiebanden tussen de families Blokhuis en Poort, die ook in de kerkelijke activiteiten van Gijsbert Blokhuis hun sporen nagelaten hebben. En verder is het opvallend hoe vaak de Blokhuizen hun vrouwen gezocht en gevonden hebben in het gebied over de Laak: Nijkerk, Harderwijk, Voorthuizen en Stroe. Al met al zeer lezenswaardige stof.

- Aanvullingen op het woordenboek (P t/m S)

Jan de Graaf publiceert opnieuw zijn opmerkingen over en aanvullingen op het Woordenboek van Bunschoten, Spakenburg en Eemdijk. Hij behandelt weer een groot aantal woorden en uitdrukkingen. Dit maal van ’pens’ tot en met ’sunteklaos’. Wie hierop wil reageren met opmerkingen en/of aanvullingen kan contact opnemen met Jan de Graaf.

- De Zaanse Kaper

Hans Hopman geeft een boeiend verslag van de laatste ledenvergadering van onze vereniging. Het is een prachtig verslag van het optreden van de klederdrachtgroep De Zaanse Kaper. Inge Bosman vertelde zeer deskundig aan de hand van een diaserie(!) en met een vijftal modellen over de kledij van de gegoede burgerij in de Zaanstreek. Het was boeiend van begin tot eind en maakte opnieuw duidelijk, dat de regionale klederdracht de mode soms op de voet en soms op enige afstand volgde.

- Van wee.....

Bort Zwaan schrijft heel content, dat er veel reacties binnengekomen zijn en dat er veel foto’s zijn ’opgelost’. Dat is heel mooi, want alles wat je niet vastlegt, gaat uiteindelijk verloren. Daarom vraagt hij de medewerking van onze lezers voor de oplossing van de serie 478 t/m 482. Warm aanbevolen.

- Lammert Hopman deel 3 van zijn levensbeschrijving

Lammert neemt ons mee naar de dertiger jaren van de vorige eeuw, inmiddels 85 jaar geleden. De ouders van Lammert moeten zeer ondernemende mensen geweest zijn. Ze zijn beiden actief in de vishandel en daarnaast proberen ze van alles, maar niet alles wordt een succes. Zo loopt het houden van koeien, schapen en varkens uiteindelijk op een teleurstelling uit. Ze verkopen drie huizen op de Weikamp en bouwen van de opbrengst vier huizen op de Zuidwenk. En wel heel bijzonder is in 1929 de aanschaf van een 6-cylinder Chevrolet. Lammert leeft een wel zeer intensief leven en is bezig van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Hij vertelt over zijn verkeringstijd en over de geweldige palingvangst. En komt uiteindelijk uit bij zijn militaire diensttijd, die beëindigd wordt in 1939. En zo geeft hij een mooi beeld van een inmiddels lang vervlogen tijd.

Een gedeelte van het artikel kunt u hier lezen

- De zeuvende Bunsjoter breef

Lammertom gaat onverdroten door met het schrijven van brieven aan zijn neef Klaas. Het is de derde brief die over het bezoek aan Amsterdam gaat. In deze brief staat het bezoek aan Artis centraal, waar het gezelschap Spakenburgers zich staat te vergapen aan allerlei wilde dieren, die ze voor het eerst van hun leven zien. Natuurlijk zijn ze vol verlangen naar Spakenburg, dat ze voor de zondag willen bereiken. Het lukt maar net, kwart voor 12 zijn ze in de haven.

- Keetje met de muul

Verder treft u een bijdrage van Oth Dekkers aan: Keetje met de muul. Dit verhaal gaat over ”waarschijnlijk” de eerste kleuterschool van Spakenburg.

- Spakenburgs erfgoed

Ontvangen van de familie Hopman: een aantal foto’s van de Turfwal, de Hoek en de Weikamp. Van mevrouw H. Beukers-Beekhuis: ongeveer 20 foto’s van de Bunschoter Oranjevereniging (bestuur en leden van de toneelgroep, werkzaamheden aan Memento Mori en twee mij onbekende ansichtkaarten; 1 exemplaar van de Stofzuiger no. 1; Gids voor het Nationaal Muziek- en Zangconcours te Huizen( 1927); Wel gebogen Niet gebroken 1940-1945 Revue uit de Bezettingstijd door Joh. Logtmeijer (voor 26 heren en 8 dames!); feestgids voor het groot nationaal concours te Baarn voor muziek- en zangvereeningen op 28 en 29 Juni 1937 (met vermelding van de behaalde punten van Chr. Gemengd Koor Sursum Corsa, Bunschoten o.l.v. den heer Jac. ter Haar); Het zingende boertje no. 7 (1953); Ik sal gedenken van P.A. de rover (1955); Twee weken in doodsangst door Jacobus; Gids voor het nationaal zang- en muziekconcours( 1936) ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Sursum Corda (met foto van het koor en vermelding van alle zangers).

Jan Bos Lzn, voorzitter